FYSIOLOGISK EFFEKT

Derudover giver bålet i sig selv en fuldkommen og fantastisk sanselig oplevelse, idet du kan mærke bålets beroligende strålevarme, se glødehavets foranderlige rød-orange nuancer, lytte til brændets knitren og dufte røgen fra træet i bålet. 

Sus Grorazon fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet, som forsker i naturbaseret terapi, mener at: ”bålet får kroppen til at falde ned, og at det hele falder på plads”. Hun forklarer at dette bl.a. skyldes et skifte fra den målrettede opmærksomhed, hvilket for hjernen er meget krævende, til den opslugte opmærksomhed, som giver hjernen en pause.

Med skiftet i opmærksomhed mærkes der ligeledes et internt skifte i kroppens autonome nervesystem (der fungerer automatisk, reflektorisk og ikke viljestyret). Dette system opdeles i det modsatvirkende sympatiske nervesystem (bruges når du er aktiv og klar til at reagere) og det parasympatiske nervesystem (som er aktivt når du slapper af og restituerer). 

Det interne skifte, hun omtaler, går fra det sympatiske til det parasympatiske nervesystem, og er meget markant og opleves som at man ”trækker stikket”.

Derudover giver bålet i sig selv en fuldkommen og fantastisk sanselig oplevelse, idet du kan mærke bålets beroligende strålevarme, se glødehavets foranderlige rød-orange nuancer, lytte til brændets knitren og dufte røgen fra træet i bålet. 

Ligesom kombinationen af fysisk aktivitet, landskabsformer, frisk luft, dagslys, dufte og især grønne nuancer samt andre naturlige bløde sanseindtryk påvirker din mentale sundhed positivt og frigiver endorfiner –kroppens egen narkotika, og mindsker hjernens produktion af stresshormoner.

About the Author

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may also like these