HISTORIER & HYGGE

Hvad er det bålet kan, udover at fungere som lys- og varmekilde, til tilberedning af mad, som signalering og til at holde insekter og rovdyr væk?

Bålet skaber, ud fra mine erfaringer, en social uforpligtende ramme, afstressning, hyggestemning, et stærkt fællesskab og utallige historier. Netop historiefortællingen menes at være opstået i forbindelse med at mennesket lærte at kontrollere ild.

Et studie af P. Wiessner fra 1970’erne, af lejrbålssamtaler om aftenen mellem oprindelige folk fra Namibia og Botswana viste et markant skifte i emner fra livets bekymringer og hverdagens trivialiteter til historier samt fortællinger om andre folkeslag. Studiet blev opfulgt af tilbagevendende besøg i 1998, 2005 og 2013 af Wiessner selv for at oversætte, tale om og forstå disse samtaler fra 70’erne. Dette arbejde er blevet sammenfattet i en artikel fra 2014 af Wiessner, hvori hun antyder at vores forfædre på samme vis brugte forlængelsen af dagen gennem bålet til at skabe sammenhold, sociale netværk og udvide sindet. Videre skriver hun: ”at historier fortalt i bålets skær sætter folk på samme emotionelle bølgelængde”, og ”fremkalder forståelse, tillid og sympati”. Derfor føles det så naturligt for os mennesker at bruge bålet til at skabe et rum for ovenstående samt ligeværd, fællesskab, afstressning, refleksion, væren, nærvær og historiefortællinger.

About the Author

You may also like these